Συνέντευξη – Ελένη Γουγουτσά

Ελένη Γουγουτσά

Στη σημερινή συνέντευξη στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε την ποιήτρια Ελένη Γουγουτσά με αφορμή την κυκλοφορία της ποιητικής της συλλογής «La plume», από τις Εκδόσεις Γραφή. Ελάτε να τη γνωρίσουμε.

Συνέντευξη

Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

Καλησπέρα. Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Συστήνεστε στο αναγνωστικό κοινό με την ποιητική σας συλλογή «La plume». Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Ήρθε τυχαία ή ήταν όνειρο ζωής που πραγματοποιήθηκε;

La plume - Ελένη Γουγουτσά
Συνέντευξη – Ελένη Γουγουτσά

Eλ.Γ.: Καλησπέρα. Εγώ σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να μιλήσω για τα ποιήματά μου.

Προέκυψε η ανάγκη θα έλεγα για συγγραφή. Από πάντα έγραφα σενάρια για τις δικές μου παραστάσεις και χορευτικές εκδηλώσεις (είμαι δασκάλα χορού και χορεύτρια στο επάγγελμα). Άρχισα να πειραματίζομαι με την ελεύθερη ποίηση μετά από μία δύσκολη καλλιτεχνική αποτυχία που είχα και ήθελα να αποτυπώσω με λέξεις την κατάσταση που βίωσα, κι έτσι προέκυψε το πρώτο μου ποίημα Shifter. Μετά δεν σταμάτησα να γράφω, βρήκα μεγάλη ανακούφιση και απρόσμενη χαρά στη συγγραφή… κι έτσι προέκυψαν όλα τα ποιήματά μου.

Τα περισσότερα ποιήματα της συλλογής έχουν ξένο τίτλο. Χρησιμοποιείτε λέξεις από τα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Υπάρχει κάποιος λόγος για αυτό; Πώς έγινε η επιλογή των ποιημάτων που θα διαβάσουμε στη συλλογή σας;

Eλ.Γ.: Αγαπώ πάρα πολύ τις ξένες γλώσσες, ουσιαστικά, ρήματα και κυρίως επίθετα. Μου αρέσει να μπερδεύομαι σε άλλες λεξικές φωνές, να ακούω ξενόγλωσσα τραγούδια, να βλέπω ευρωπαϊκές ταινίες χωρίς ελληνικούς υπότιτλους. Οι τίτλοι των ποιημάτων είναι αγαπημένες μου λέξεις.

Η επιλογή των ποιημάτων και η σειρά τους φανερώνουν μία ιστορία… μία αναζήτηση… ένα ταξίδι. Ξεκινάμε με το ποίημα Soledad (μοναξιά στα ισπανικά) τη βαθιά μοναξιά που ένιωθα όταν άρχισα να γράφω… παρακάτω συναντάμε λουλούδια, βυθούς, πεταλούδες, φτερά, ουρανούς… και τελειώνουμε με το ποίημα Το ταξίδι… Τελειώνουμε ή αρχίζουμε το ταξίδι;

Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: La plume

Τι μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για σας για να γεννηθεί ένα νέο ποίημα; Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας ποιητές και συγγραφείς;

Eλ.Γ.: Έμπνευση μπορεί να αποτελέσει ένα αναπάντεχο χαμόγελο ενός αγνώστου, μία αγκαλιά από έναν μαθητή μου, να μυρίσω μια γαρδένια, το καλοκαίρι ολόκληρο, μια ταινία, ο ξαφνικός θάνατος ενός αγαπημένου, ένα φτερό πεταμένο κάτω από ρόδα αυτοκινήτου… Με λίγα λόγια οτιδήποτε μου τραβήξει αναπάντεχα την προσοχή. Δεν σχεδιάζω τι θα γράψω… Όλα προκύπτουν ξαφνικά και απρόβλεπτα, όπως η ζωή μου.

Αγαπημένη ποιήτρια η Κική Δημουλά και αγαπημένος ποιητής-στιχουργός ο Γιάννης Αγγελάκας.

Εκτός από την ποίηση υπάρχει κάποιο άλλο λογοτεχνικό είδος με το οποίο θα θέλατε να ασχοληθείτε στο μέλλον;

Eλ.Γ.: Θα ήθελα να προσπαθήσω να γράψω σενάρια για ταινίες.

Έχουν προγραμματιστεί παρουσιάσεις του βιβλίου σας μέσα στο φθινόπωρο;

Eλ.Γ.: Ετοιμάζουμε πυρετωδώς την πρώτη μας παρουσίαση, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022, στο υπέροχο Coffice (Θεσσαλονίκη) και θα ακολουθήσουν κι άλλες σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια;

Eλ.Γ.: Ετοιμάζω τη δεύτερη ποιητική μου συλλογή, η οποία κινείται περίπου στα ίδια συγγραφικά γνωρίσματα με την πρώτη (φύση, έρωτας, θάνατος, μοναξιά, περιπλάνηση, διαδρομές).

Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

Eλ.Γ.: Εύχομαι να μοιραστούν μαζί μου τα ταξίδια μου, τα όνειρά μου, τους φόβους μου, τα ξενύχτια μου, τα αρώματά μου, τα σ’ αγαπώ μου… Να γίνουμε όλοι μαζί ένα φωτεινό αστέρι που ταξιδεύει ελεύθερο στον γαλαξία του μυαλού και της καρδιάς μας.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Καλή δημιουργική συνέχεια.

Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

 

Πηγή: Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών

Εκδόσεις "Γραφή"

Φροντίζουμε το έργο σας, από τη σχεδίαση του εξωφύλλου, έως την έκδοση και την προώθηση του.
Πάντα με σεβασμό στο δημιουργό και τον αναγνώστη.

Newsletter
Επικοινωνία
Scroll to top