Η Αυτοέκδοση βιβλίου. Μια νέα τάση παγκοσμίως!

Η αυτοέκδοση αποτελεί, αυτή τη στιγμή, τη μεγάλη «τάση» παγκοσμίως στον κόσμο των βιβλίων. Αλλά, τι ακριβώς είναι η αυτοέκδοση; Εάν είστε συγγραφέας που ερευνάτε πώς να δημοσιεύσετε ένα βιβλίο, κάνετε το σωστό βήμα σταθμίζοντας όλες τις επιλογές σας. Η αυτοέκδοση έχει γίνει πια ένας γνώριμος όρος για τους συγγραφείς σε όλο τον κόσμο. Το να είσαι συγγραφέας στη σημερινή ψηφιακή εποχή σημαίνει ότι έχεις περισσότερες επιλογές από ποτέ για το πώς να δημοσιεύσεις το έργο σου. Η αυτοέκδοση αποτελεί μια από τις καλύτερες λύσεις για όσους θέλουν τον πλήρη έλεγχο της έκδοσης του βιβλίου τους.

Τι ακριβώς συμβαίνει; Μέχρι πρόσφατα, οι συγγραφείς δεν είχαν πολλές επιλογές εκτός των παραδοσιακών εκδόσεων αν ήθελαν να γράψουν και να εκδώσουν ένα βιβλίο. Αυτή η επιλογή απαιτεί πολύ χρόνο, υπομονή και επιμονή, ώσπου το βιβλίο να γίνει αποδεκτό από έναν εκδοτικό οίκο και να εκδοθεί. Αλλά τώρα, όλα αλλάζουν και δεν ήταν ποτέ τόσο εύκολο για τους συγγραφείς να εκδώσουν μόνοι τους το βιβλίο τους. Σε αυτό το άρθρο θα δείτε μερικά βασικά χαρακτηριστικά της αυτοέκδοσης, καθώς και πώς να ξεκινήσετε.

Τι είναι η αυτοέκδοση;

Αυτοέκδοση είναι η δημοσίευση ενός συγγραφικού έργου με την πρωτοβουλία του ίδιου του συγγραφέα με δική του χρηματοδότηση και σύμφωνα με τις δυνατότητες που του παρέχουν οι διάφορες εκδοτικές εταιρείες. Η αυτοέκδοση αφορά συγγραφείς βιβλίων λογοτεχνίας αλλά και άλλων πεδίων, όπως επιστημονικών, παιδικών, μαγειρικής, τεχνολογίας κτλ. και στηρίζεται στην επιθυμία του συγγραφέα αλλά και στην ανάγκη (επαγγελματική ή άλλη) να εκτυπώσει το πόνημά του. Στη συνέχεια και αφού επιλέξει εκδοτική εταιρεία, της εμπιστεύεται τη διαδικασία έκδοσης, όπως την επιμέλεια, το σχεδιασμό και τη μορφοποίηση του βιβλίου καθώς και τη διανομή του σε σημεία πώλησης.

Ένας συγγραφέας που δημοσιεύει ένα βιβλίο μόνος του έχει συνήθως πλήρη δημιουργικό έλεγχο και εκμετάλλευση του βιβλίου και των πνευματικών του δικαιωμάτων ανάλογα με την συμφωνία για πλήρη ή μερική αυτονομία στη διαδικασία έκδοσης.

Αν ωστόσο αποφασίσει μπορεί ακόμα και να χρησιμοποιήσει μια πλατφόρμα αυτοέκδοσης, όπως το KDP της Amazon, και συνήθως διατηρεί πλήρη δικαιώματα για το βιβλίο.

Σαφώς υπάρχουν θετικά αλλά και αρνητικά σε κάθε διαδικασία είτε κλασσική έκδοση επιλέξετε είτε αυτοέκδοση

Τα θετικά της αυτοέκδοσης

  • Γράφεις ένα βιβλίο και απευθύνεσαι σε εκδοτική εταιρεία για την επεξεργασία, τη μορφοποίηση και το σχεδιασμό του βιβλίο όποτε θες και έχεις τις δικές σου επιλογές.
  • Βλέπεις το βιβλίο σου να εκδίδεται άμεσα χωρίς να περιμένεις να περάσει τη διαδικασία της αυστηρής αξιολόγησης από τον εκδότη.
  • Επιλέγεις πως θα το παρουσιάσεις, πως θα το προωθήσεις ακόμα και πόσα αντίτυπα θα τυπώσεις και τα κάνεις όλα συμμετέχοντας δημιουργικά στο σχεδιασμό της έκδοση.
  • Ακολουθείς το δικό σου χρονοδιάγραμμα χωρίς να σε πιέζει κανείς.
  • Έχεις τον πλήρη έλεγχο των δικαιωμάτων σου.
  • Μεγαλύτερες δυνατότητες κερδοφορίας.

Τα αρνητικά της αυτοέκδοσης

  • Το Κόστος της αυτοέκδοσης.
  • Περισσότερη ανάγκη για προσωπική προώθηση του βιβλίου.
  • Επιλογές εκτύπωσης χωρίς να έχει κανείς την απαραίτητη εμπειρία μπορεί να οδηγήσουν σε παραλήψεις για αυτό πρέπει να βρει μια εκδοτική εταιρεία που να εμπιστεύεται.
  • Επίσης πρέπει να έχει ενημερωθεί κανείς για τις δυνατότητες πώλησης και διακίνησης του βιβλίου και τις δυνατότητες που του δίνει ο εκδότης του.

Η αυτοέκδοση δεν είναι πια ΤΑΜΠΟΥ όλο και περισσότεροι συγγραφείς την επιλέγουν για τους παραπάνω λόγους αλλά κυρίως για έναν: για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν με το αναγνωστικό κοινό άμεσα και γρήγορα με το έργο τους.

Εκδόσεις "Γραφή"

Φροντίζουμε το έργο σας, από τη σχεδίαση του εξωφύλλου, έως την έκδοση και την προώθηση του.
Πάντα με σεβασμό στο δημιουργό και τον αναγνώστη.

Newsletter
Επικοινωνία
Scroll to top