Συνέντευξη – Αχιλλέας Οικονόμου

Αχιλλέας Οικονόμου

Στη σημερινή συνέντευξη στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, ο συγγραφέας  Αχιλλέας Οικονόμου, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του «Ιστορίες και τραγούδια για καλά παιδιά» από τις Εκδόσεις Γραφή.

Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

Καλησπέρα. Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε το πρώτο σας βιβλίο που περιέχει ποιήματα και διηγήματα. Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Ήρθε τυχαία ή ήταν όνειρο ζωής που έγινε πραγματικότητα;

Αχ.Οικ.: Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ για την τιμητική και ευγενική σας φιλοξενία. Η συγγραφή προκύπτει πάντα χωρίς να σε ρωτήσει. Όταν θα βρει τις κατάλληλες συνθήκες, που είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό καθαρή τύχη, θα εκφραστεί με ποικίλους τρόπους. Οι άνθρωποι πάντα είχαν την ανάγκη «να γράψουν». Ακόμη και ένα μήνυμα στις σύγχρονες διαδικτυακές πλατφόρμες είναι ένα είδος συγγραφής. Επομένως, στη δική μου περίπτωση δεν ήταν ποτέ όνειρο ζωής, αλλά κάτι που προέκυψε και ασφαλώς με κάνει χαρούμενο.

Στο βιβλίο σας “Ιστορίες και τραγούδια για καλά παιδιά” τα ποιήματα υπερτερούν αριθμητικά έναντι των διηγημάτων.  Να υποθέσω ότι η σχέση σας με την ποίηση είναι πιο στενή; Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας ποιητές;

Ιστορίες και τραγούδια για καλά παιδιά - Αχιλλέας Οικονόμου
Συνέντευξη – Αχιλλέας Οικονόμου

Αχ.Οικ.: Η υπόθεσή σας είναι απόλυτα σωστή. Η σχέση μου με την ποίηση είναι από πολλών ετών και κυρίως με τους ποιητές. Περισσότερο και από την ίδια την ποίηση, πάντοτε με ενδιέφεραν οι ζωές των ίδιων των ποιητών και ιδίως κάποιων «τραγικών». Οι ιστορίες των Λαπαθιώτη, Μίνου Ζώτου, του Καρυωτάκη και άλλων είναι ίσως σημαντικότερες και από την ίδια την τέχνη. Παραφράζοντας τον Ναζίμ Χικμέτ θα έλεγα πως «πιο πολύ και από τα ποιήματά τους τους ανθρώπους αγάπησα». Η ποιητική θεματολογία που μου είναι περισσότερο ελκυστική είναι αυτή του Σεφέρη, και επειδή θεωρώ κανονική και εξαιρετικά υψηλού επιπέδου ποίηση τη «στιχουργική», αυτή του Άλκη Αλκαίου και του Μάνου Ελευθερίου.

Οι ήρωες των διηγημάτων σας διαθέτουν στοιχεία του χαρακτήρα σας; Υπάρχει κάποιο από τα ποιήματα ή τα πεζά σας που αγαπάτε περισσότερο;

Αχ.Οικ.: Οι ήρωες είναι πάντα ένα κάπως παραμορφωμένο προσωπικό μας αντικαθρέφτισμα. Για μένα, η ποίηση είναι ο εαυτός απέναντι στο συναίσθημα και οι δυο γυμνοί με απόλυτη ειλικρίνεια. Τα πεζά είναι επηρεασμένα από προσωπικά βιώματα είτε από ιστορίες φίλων, «καλών παιδιών». Αλλά για να τις κάνεις διήγημα κάτι σημαίνουν για σένα, άρα είναι με έναν διαφορετικό τρόπο και πάλι βιωματικές. Σχετικά με την αγάπη προς τα γραπτά μου είμαι εξαιρετικά ασταθής, κάποτε αγαπώ περισσότερο το ένα, κάποτε το άλλο. Η συμπεριφορά μου απέναντί τους είναι κανονική αιτία διαζυγίου!

Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Ιστορίες και τραγούδια για καλά παιδιά

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς; Η ιδιότητά σας ως ψυχίατρος έχει επηρεάσει τον τρόπο που γράφετε;

Αχ.Οικ.: Ο Κούντερα, ο Φίλιπ Ροθ, ο Μουρακάμι, αν είναι να διαλέξω τρεις. Από τους Έλληνες πάντα ζήλευα τη δύναμη των γραπτών του Μουρσελά. Σε σχέση με την ιδιότητά μου ως ψυχίατρος, θεωρώ αδύνατο να μην επηρεάζει πολλούς τομείς της σκέψης και της κρίσης (άλλωστε αισθάνομαι ευλογημένος που είμαι ψυχίατρος) αλλά καμία ιστορία δεν προέρχεται από θεραπευόμενους. Πρόκειται για ιστορίες συνοδοιπόρων της ζωής, όχι του επαγγέλματος.

Έχουν προγραμματιστεί παρουσιάσεις μέσα στο φθινόπωρο για να γνωρίσει το αναγνωστικό κοινό το βιβλίο σας; Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια;

Αχ.Οικ.: Στις 24/09 και στις 01/10 θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα (Ξενοδοχείο Στράτος Βασιλικός, ώρα 19.30) και στα Τρίκαλα (Μουσείο Τσιτσάνη, ώρα 19.30) αντίστοιχα. Το επόμενο συγγραφικό μου σχέδιο είναι ένα μυθιστόρημα με τίτλο «Ο Χορός των Αθώων».

Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

Αχ.Οικ.: Να διαβάζουν χωρίς τύψεις ό,τι πραγματικά τους ευχαριστεί.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Καλή δημιουργική συνέχεια.

Αχ.Οικ.: Εγώ σας ευχαριστώ!

 

Πηγή: Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών

Εκδόσεις "Γραφή"

Φροντίζουμε το έργο σας, από τη σχεδίαση του εξωφύλλου, έως την έκδοση και την προώθηση του.
Πάντα με σεβασμό στο δημιουργό και τον αναγνώστη.

Newsletter
Επικοινωνία
Scroll to top