Συχνές ερωτήσεις για την Έκδοση Βιβλίων

εκδόσεις

Με τους μικρούς και μεσαίους εκδοτικούς οίκους στη χώρα μας να ξεπερνάνε κατά πολύ -βάσει πληθυσμιακού κριτηρίου- το ανάλογο ποσοστό των ευρωπαϊκών κρατών,  μπορούμε να μιλάμε για υπερπληθώρα προσφορών και επιλογών στο χώρο της έκδοσης βιβλίου, του κατεξοχήν αυτού πολιτιστικού αγαθού αλλά ταυτόχρονα εμπορικού προϊόντος. 

Είναι επομένως εύλογο να αναρωτιέται ο/η συγγραφέας ποια πρέπει να είναι τα κριτήρια αυτά που θα τον οδηγήσουν στην σωστή επιλογή του εκδοτικού οίκου και να γεννιούνται ερωτήματα ως προς τα βήματα (πολλά και σημαντικά) που πρέπει κάποιος να ακολουθήσει, από την έκδοση έως την τοποθέτηση στο ράφι ενός βιβλιοπωλείου. Βήματα, που ένας υπεύθυνος εκδοτικός οίκος οφείλει να ακολουθεί με ευθύνη, διαφάνεια και συνέπεια.

Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στα πιο συχνά ερωτήματα που μας θέτουν οι συγγραφείς, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι για εμάς οι εκδόσεις βιβλίων δεν αφορούν μία καθαρά επιχειρηματική διαδικασία, αλλά μία διαδικασία που γεννήθηκε και οδηγείται από αληθινή αγάπη για  το βιβλίο.

Πόσο απλή υπόθεση είναι τελικά η έκδοση ενός βιβλίου;

 

Το πρώτο βήμα είναι η αποστολή του πνευματικού σας έργου προς αξιολόγηση και έγκριση από τους επαγγελματίες συνεργάτες μας. Το έργο σας θα πρέπει να συνοδεύεται από την περίληψή του και ένα σύντομο βιογραφικό σας. 

Θα σας απαντήσουμε σε κάθε περίπτωση, είτε η απάντησή μας είναι θετική είτε αρνητική,  στέλνοντας την αξιολόγησή μας σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα (συνήθως από ένα – δύο μήνες).

Στην περίπτωση θετικής απάντησης ο/η συγγραφέας και ο εκδοτικός οίκος θα προχωρήσουν στη σύναψη συμφωνίας που θα καθορίζεται η αμοιβή του συγγραφέα και στην υπογραφή του αντίστοιχου συμβολαίου παραχώρησης των πνευματικών δικαιωμάτων και του δικαιώματος αποκλειστικής διάθεσης και εμπορίας του έργου από τον εκδότη.

Τα επόμενα βήματα

Επιμέλεια (από απλή ορθογραφική έως βαθιά επιμέλεια), διόρθωση κειμένου, επιλογή και δημιουργία εξωφύλλου, σελιδοποίηση,  έλεγχος και διόρθωση του κειμένου μετά από τη σελιδοποίηση και τέλος, εκτύπωση. 

Πρόκειται για ενέργειες που γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή από εμάς -καθώς έχει ιδιαίτερη βαρύτητα η υπογραφή μας- και αφορούν την παραγωγή του βιβλίου

Αμέσως μετά ξεκινάει το εξίσου σημαντικό στάδιο της προώθησης του βιβλίου: Δελτία τύπου, προγραμματισμένες παρουσιάσεις, τοποθέτηση σε βιβλιοπωλεία, συνεντεύξεις του συγγραφέα σε ηλεκτρονικά περιοδικά, έντυπο τύπο και ραδιοφωνικές εκπομπές πολιτισμού, ενημέρωση των Μ.Μ.Ε. μέσω newsletters, δημοσιεύσεις σε blogs σχετικά με το βιβλίο, podcasting, αποστολή εντύπων σε βιβλιοκριτικούς, κληρώσεις βιβλίων, κ.ά. 

Με δυο λόγια, η έκδοση ενός βιβλίου αφορά μία πολύπλοκη και δαπανηρή διαδικασία, που στις εκδόσεις ΓΡΑΦΗ γίνεται με συνέπεια και μεράκι  ώστε να υπάρχει και το επιθυμητό αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από την τελική αποδοχή του από τους αναγνώστες. 

Ποια είναι τα είδη των βιβλίων που εκδίδει ο δικός σας εκδοτικός;

Καθώς οι εκδόσεις ΓΡΑΦΗ βρίσκονται στον χώρο των εκδόσεων εδώ και ένα χρόνο περίπου, έχουμε στη πνευματική μας φαρέτρα συγγραφείς με αξιόλογα μυθιστορήματα, νουβέλες, συλλογές διηγημάτων, ποιητικά ημερολόγια και ποιητικές συλλογές. 

Στόχος μας είναι σύντομα να διευρύνουμε το πεδίο δράσης μας και σε άλλα είδη όπως είναι παραμύθια, ξένη λογοτεχνία, συλλογικά έργα και θεατρικά, λαογραφικές μελέτες κ.ά.

Ενδιαφέρομαι για αυτοέκδοση. Μπορείτε να με ενημερώσετε;

Ο μεγάλος Αμερικανός συγγραφέας Έντγκαρ Άλαν Πόε εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή Tamerlane με αυτοέκδοση κυκλοφορώντας 50 αντίτυπα. Και σίγουρα δεν είναι ο μόνος. Τι συμβαίνει όμως με το οικονομικό ζήτημα και γιατί κάποιοι έχουν επιλέξει και επιλέγουν ακόμη την αυτοέκδοση;

Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, πολλοί λίγοι είναι οι εκδοτικοί οίκοι που θα αποφασίσουν να εκδώσουν σήμερα ένα μυθιστόρημα, μία νουβέλα, ένα παραμύθι ή μία ποιητική συλλογή χωρίς την οικονομική συνδρομή του συγγραφέα, εκτός αν πρόκειται για έναν διάσημο και ευπώλητο λογοτέχνη, έτσι ώστε να γνωρίζει εκ των προτέρων ο εκδότης ότι θα αποζημιωθεί για την επένδυσή του. 

Γι’ αυτό και συνήθως επέρχεται μία οικονομική συμφωνία μεταξύ εκδότη-συγγραφέα που να εξασφαλίζει και τους δύο -μέσω των πωλήσεων-, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αυτό λοιπόν που διαφοροποιεί τον συγγραφέα που θα επιλέξει την αυτοέκδοση, είναι εκτός του ότι βλέπει το έργο του επιτέλους τυπωμένο όπως εκείνος το θέλει, όμως κρατάει πλήρως τα εμπορικά και πνευματικά δικαιώματα του έργου του. Διαχειρίζεται δε την προώθησή του ανεμπόδιστος και όπως εκείνος επιλέξει. Την τελική απόφαση σε όλα τα στάδια της παραγωγής την έχει εκείνος.  

Είναι πολύ σημαντικό ωστόσο να μην ξεχνάτε ότι και στην επιλογή της αυτοέκδοσης από τον συγγραφέα, είναι πολύ σημαντική πριν την τελική επιλογή, η έρευνα του εκδοτικού, ενός οίκου που θα πρέπει να μην υποκαθιστά απλώς τον τυπογράφο.  

Η ΓΡΑΦΗ δεν αντιμετωπίζει την αυτοέκδοση ως άλλο ένα εμπόρευμα αλλά δείχνει την ίδια επαγγελματική ευθύνη με τους άλλους τρόπους έκδοσης, σε όλα τα στάδια παραγωγής. Αγκαλιάζει το έργο με τους επαγγελματίες συνεργάτες της προτείνοντας δημιουργικές νοηματικές παρεμβάσεις, επιμελείται, συμβουλεύει για το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο με βάση την καλαισθησία, κάνει άρτια σελιδοποίηση και γενικότερα στοχεύει στο καλύτερο ποιοτικά αποτέλεσμα. 

Σε περίπτωση οικονομικής συμμετοχής μου στην διαδικασία παραγωγής του βιβλίου μου, υπάρχει περίπτωση να αποσβέσω το ποσό που επένδυσα;

Με όλη την ειλικρίνεια και την εντιμότητα που μας διακρίνει σε αυτά τα πρώτα μας βήματα, απαντάμε: ΝΑΙ

Δεν θα σας πούμε ότι δεν χρειάζεται προσπάθεια και από τη δική σας μεριά, όμως είμαστε δίπλα σας να σας καθοδηγήσουμε. Εκτός λοιπόν των δικών μας προωθητικών κινήσεων,  χρειάζεται και η συνδρομή του συγγραφέα. Καθώς ζούμε στην εποχή της εικόνας και των social, απαιτείται ενεργητική παρουσία σε αυτά. 

Βιβλιοπαρουσιάσεις, ώστε να πλησιάσει το έργο σας το ευρύ αναγνωστικό κοινό, τις οποίες επίσης θα υποβοηθήσουμε με τη σειρά μας ως παρουσία, εύρεση του κατάλληλου χώρου, banners, δημιουργία εκδηλώσεων, κ.τ.λ. 

Διαφήμιση των παρουσιάσεων και του βιβλίου σας σε σελίδες που διαχειριζόμαστε και ομάδες ή σελίδες που εσείς διαχειρίζεστε ή είστε μέλος κ.τ.λ.Με δυο λόγια, πρόκειται για μία κοινή, συμμετοχική προσπάθεια όπου  εκδόσεις & συγγραφέας από κοινού συνεργάζονται για το καλό του βιβλίου.

Είμαι κάτοικος περιοχής μακριά από την έδρα σας. Πώς μπορούμε να συνεργαστούμε;

Πολύ εύκολα. Είναι το πρώτο που διευκρινίζουμε σε ανάλογα ερωτήματα. Ήδη οι περισσότεροι έως τώρα συγγραφείς μας κατοικούν κι εργάζονται σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας. Η τεχνολογία πλέον μας δίνει τη δυνατότητα της επικοινωνίας και της διεξαγωγής διαδικτυακών συζητήσεων, εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις και γεφυρώνοντας τα χάσματα.

Να τονίσουμε για άλλη μια φορά, ότι το πρώτο βήμα είναι η αποστολή του έργου σας με ένα σύντομο βιογραφικό καθώς και περίληψη του έργου, ώστε να αξιολογηθεί αρχικά και να εγκριθεί από την ομάδα μας προς έκδοση. 

Γιατί να επιλέξω εν τέλει τη ΓΡΑΦΗ, έναν καινούριο εκδοτικό οίκο για το δικό μου βιβλίο;

Γιατί οι εκδόσεις ΓΡΑΦΗ ό, τι υπόσχονται το πράττουν:

1)  Εστιάζουμε στην ποιότητα του βιβλίου. 

2) Προσφέρουμε ευέλικτες συμφωνίες συνέκδοσης, προσαρμοσμένες στις οικονομικές δυνατότητες του συγγραφέα.

3) Συνεχής επικοινωνία κατά τη διαδικασία παραγωγής.

4) Τακτική ενημέρωση ως προς τις πωλήσεις των βιβλίων και ανάλογη αποπληρωμή.

5) Δυνατό δίκτυο διαφήμισης – προώθησης που συνεχώς διευρύνεται με νέες συνεργασίες σε όλους τους χώρους, σχετικούς με το βιβλίο.

Τέλος, παραφράζοντας την ρήση του Αισχύλου θα σας πούμε ότι:

«Δεν είναι οι υποσχέσεις που μας κάνουν να πιστέψουμε έναν άνθρωπο, αλλά ο άνθρωπος που μας κάνει να πιστέψουμε τις υποσχέσεις»

Εμείς απλά σας προτείνουμε να έρθετε σε επαφή μαζί μας, για να ελέγξετε την ορθότητα των λόγων μας και εμπράκτως. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε προς το παρόν είναι να σας υποδείξουμε τους ευχαριστημένους συγγραφείς μας.

 

Εκδόσεις Γραφή

Βασ.Τσιτσάνη 41 – 2ος όροφος – Τρίκαλα

Τηλ.: 24310 78446 – 6972851677

www.graphi.gr/ e-mail: info@graphi.gr

Εκδόσεις "Γραφή"

Φροντίζουμε το έργο σας, από τη σχεδίαση του εξωφύλλου, έως την έκδοση και την προώθηση του.
Πάντα με σεβασμό στο δημιουργό και τον αναγνώστη.

Newsletter
Επικοινωνία
Scroll to top