Αυτοέκδοση Βιβλίου: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η αυτοέκδοση είναι η διαδικασία έκδοσης ενός βιβλίου που περιλαμβάνει όλα τα στάδια, από την επιμέλεια ως την εκτύπωση. Δίνει τη δυνατότητα σε κάθε συγγραφέα να είναι ο ίδιος εκδότης του έργου του, ακολουθώντας απλά βήματα που δεν απαιτούν χρόνο και κόπο, αποφεύγοντας κυρίως τη χρονοβόρα διαδικασία αξιολόγησης του έργου του από τον εκδότη και την πιθανή απόρριψη.

Ο συγγραφέας που επιλέγει την αυτοέκδοση έχει τον πλήρη έλεγχο της έκδοσης του βιβλίου του. Φυσικά θα πρέπει να απευθυνθεί σε έναν εκδοτικό οίκο που θα έχει την εμπειρία να τον κατευθύνει και να του παρέχει μια σειρά επιλογών σε ό,τι αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Πιο συγκεκριμένα, η ποιότητα του χαρτιού, η επιλογή της γραμματοσειράς, η σελιδοποίηση και ο σχεδιασμός του σώματος του βιβλίου, ο σχεδιασμός του εξωφύλλου αλλά και επιλογές που έχουν να κάνουν με το ίδιο το έργο και το περιεχόμενο, όπως η απλή ορθογραφική – συντακτική επιμέλεια, η φιλολογική επιμέλεια ή ακόμη και η βαθιά επιμέλεια (deep editing), έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι άρτιο και κυρίως να είναι απολύτως συμβατό με αυτό που ο συγγραφέας επιθυμεί και έχει ονειρευτεί. 

Η αυτοέκδοση στις Εκδόσεις Γραφή

Πολλοί είναι αυτοί (συγγραφείς και όχι μόνο) που υποτιμούν την επιλογή της αυτοέκδοσης. Ίσως θεωρούν ότι τα έργα που βρίσκουν το δρόμο τους μέσα από την αυτοέκδοση να μην είναι άξια λόγου.

Κατά τη γνώμη μας αυτή η άποψη δεν έχει ισχυρές βάσεις. Για εμάς κάθε λογοτεχνικό έργο, είναι το όνειρο, το όραμα, οι σκέψεις αλλά και ο κόπος του κάθε συγγραφέα. Κυρίως είναι η κατάθεση της ψυχής του. Όλα εξαρτώνται από τις επιθυμίες του συγγραφέα. Προφανώς, αν θέλει να δει το έργο του στα ευπώλητα ενός καταλόγου κάποιου μεγάλου βιβλιοπωλείου ή αν θέλει το έργο του να γίνει best seller, σίγουρα η οδός της αυτοέκδοσης δεν είναι η σωστή επιλογή.

Όμως, αν ο συγγραφέας θέλει απλώς να αφηγηθεί τη δική του ιστορία, να δει τυπωμένο το έργο του, να το επικοινωνήσει με κάποιο ευρύτερο κοινό ή ακόμη και στους οικείους του, στο κοντινό του περιβάλλον ή ακόμη και να δοκιμάσει τις δυνάμεις του, τότε η αυτοέκδοση είναι ο μόνος σωστός δρόμος. Για αυτό το λόγο, στις εκδόσεις γραφή δεν μπορούμε να δείχνουμε τίποτα άλλο παρά μόνο σεβασμό σε όλους τους συγγραφείς και το έργο τους. 

Στόχος μας είναι να είμαστε δίπλα τους σε κάθε βήμα και να συνδράμουμε στην προσπάθεια αυτοέκδοσης του βιβλίου τους, παρέχοντας τη γνώση μας, τις συμβουλές σχετικά με θέματα προώθησης, αλλά και δωρεάν υπηρεσίες, όπως η αξιολόγηση του έργου εφόσον ο συγγραφέας το επιθυμεί. 

Το κόστος της αυτοέκδοσης

Το κόστος αυτοέκδοσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες τους οποίους αναλύουμε παρακάτω:

Αριθμός αντιτύπων

Εξαρτάται πρώτα απ’ όλα από τον αριθμό των αντιτύπων. Στις εκδόσεις γραφή υπάρχει η δυνατότητα να τυπωθεί ένα βιβλίο από 50 αντίτυπα έως όσα ο συγγραφέας επιλέξει και επιθυμεί.

Κατασκευή Βιβλίου

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος είναι:

  • το σχήμα του βιβλίου
  • η επιλογή του χαρτιού
  • ο αριθμός των σελίδων
  • η έγχρωμη ή η ασπρόμαυρη εκτύπωση

Eπιμέλεια

Επίσης, αν ο συγγραφέας επιλέξει να γίνει επιμέλεια του έργου του αλλά και το είδος της επιμέλειας. 

Στις εκδόσεις γραφή είμαστε απόλυτα προσανατολισμένοι στο να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Συμπερασματικά για την αυτοέκδοση

Παρακολουθώντας προσεκτικά τα δύσκολα χρόνια στα οποία έχουμε περιέλθει, αλλά έχοντας πάντα το βλέμμα στραμμένο στο βιβλίο, τη μηχανή αυτή του χρόνου που καλλιεργεί κι ενδυναμώνει το πνεύμα ώστε να βγαίνει από τα αδιέξοδα, είμαστε εδώ και στηρίζουμε τη δική σας ανάγκη να εκδώσετε το έργο σας. 

Με τη βοήθειά μας και την καθοδήγηση, όπου τη χρειαστείτε, είμαστε εδώ για να κάνουμε την επιθυμία σας πράξη. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με εκδόσεις βιβλίων επικοινωνήστε μαζί μας στο 24310 78446.

Εκδόσεις "Γραφή"

Φροντίζουμε το έργο σας, από τη σχεδίαση του εξωφύλλου, έως την έκδοση και την προώθηση του.
Πάντα με σεβασμό στο δημιουργό και τον αναγνώστη.

Newsletter
Επικοινωνία
Scroll to top