Γιατί να επιλέξει κάποιος την αυτοέκδοση βιβλίου;

αυτοέκδοση βιβλίου

Δεν είναι λίγες οι φορές που δημιουργείται σύγχυση με τους όρους έκδοση και αυτοέκδοση βιβλίου στους ανερχόμενους ή πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς και το ευρύ κοινό. Για το λόγο αυτό στο παρόν άρθρο θα σου εξηγήσουμε τι είναι η αυτοέκδοση βιβλίου και για ποιο λόγο είναι η σωστή επιλογή για το έργο σου!

Με τον όρο αυτοέκδοση εννοούμε τη διαδικασία κατά την οποία ένας συγγραφέας εκδίδει μόνος του το έργο του, αποφεύγοντας την συνήθως χρονοβόρα διαδικασία της αξιολόγησης και της έγκρισης του έργου του από ένα εκδοτικό οίκο και ίσως την πιθανή απόρριψή του.

Γιατί κάποιος να επιλέξει την αυτοέκδοση; 

Αυτό μπορεί να γίνει για δύο λόγους. Αρχικά, επειδή ίσως δεν αναλαμβάνει κάποιος εκδοτικός οίκος να εκδώσει το βιβλίο του εκάστοτε συγγραφέα και δεύτερον γιατί ο συγγραφέας επιθυμεί να έχει ο ίδιος τον ολοκληρωτικό συντονισμό για το έργο του.

Παραδοσιακή Διαδικασία Έκδοσης vs Αυτοέκδοση

Κατά την παραδοσιακή έκδοση, ο ενδιαφερόμενος συγγραφέας θα πρέπει:

  • Να έρθει σε συνεννόηση με έναν εκδοτικό οίκο που θέλει να τον εκπροσωπήσει και να κλείσει τη συνεργασία.
  • Συνήθως οι συγγραφείς (ειδικά οι πρωτοεμφανιζόμενοι) καλούνται να .συμμετέχουν οικονομικά στο κόστος της έκδοσης.
  • Ο/η συγγραφέας θα πρέπει να έχει υπόψη ότι η διαδικασία έκδοσης μπορεί να διαρκέσει 1-3 έτη.

Από την άλλη πλευρά, στην αυτοέκδοση:

  • Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να δημοσιεύσει ανά πάσα στιγμή και επιλέγει ο ίδιος τη μορφή, το εξώφυλλο και άλλα θέματα που αφορούν το έργο του, διατηρώντας τα δικαιώματά του. 
  • Παράλληλα, δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό και την ποσότητα δημοσιεύσεων και των αντιτύπων. 

Τα κυριότερα οφέλη της αυτοέκδοσης

Διανομή

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της αυτο-δημοσίευσης είναι ότι ο συγγραφέας έχει διαθέσιμες όλες τις επιλογές ηλεκτρονικής ή ψηφιακής διανομής βιβλίων.

Ποσοστά Δικαιωμάτων

Παράλληλα, το προς δημοσίευση έργο κατοχυρώνεται πνευματικά από τον συγγραφέα. Αποτελεί πνευματική του ιδιοκτησία και δεν παραχωρεί τα δικαιώματά του στον εκδοτικό οίκο.

Ανεξαρτησία

Αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα προτερήματα της αυτοέκδοσης. Συγκεκριμένα, ο συγγραφέας αποφασίζει ο ίδιος πως θα είναι το τελικό αποτέλεσμα, καθώς συμμετέχει εξολοκλήρου στη μορφοποίηση, την επιλογή εξωφύλλου κ.ά. 

Χρονική Διάρκεια

Όπως προαναφέρθηκε, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές εκδόσεις, στην αυτοέκδοση ο συγγραφέας έχει σε σύντομο χρονικό διάστημα το έργο έτοιμο στα χέρια του, χωρίς να χρειάζεται να περιμένει εγκρίσεις και χρονοβόρες διαδικασίες.

Συμπερασματικά για την αυτοέκδοση

Σίγουρα υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί η παραδοσιακή έκδοση να εξυπηρετεί έναν συγγραφέα περισσότερο από την αυτοέκδοση. Ωστόσο, τα οφέλη στην αυτο-έκδοση ολοένα και πληθαίνουν. Όταν αυτο-δημοσιεύετε δεν έχετε απλώς πλήρη κυριότητα στις ιδέες σας, έχετε πλήρη κυριότητα στο μέλλον σας.

Δεν υπάρχει παραδοσιακή εκδοτική εταιρεία που να σας εμποδίζει να πουλήσετε ένα συμπληρωματικό διαδικτυακό μάθημα που περιλαμβάνει υλικό από το βιβλίο σας, ξεκινώντας μια καριέρα ομιλίας, επανέκδοση του βιβλίου σας με σκληρό εξώφυλλο ή ηχητικό βιβλίο, ή ακόμα και κυκλοφορία μιας ενημερωμένης έκδοσης του βιβλίου σας.

Καθορίζετε την πορεία του βιβλίου σας, τις ιδέες σας και την καριέρα σας όταν δημοσιεύετε μόνοι σας.

Στις εκδόσεις Γραφή αναλαμβάνουμε την αυτοέκδοση νέων συγγραφέων, και πιστεύουμε ότι το κάνουμε καλά! Για να ενημερωθείτε αναλυτικά για τη διαδικασία της αυτοέκδοσης επισκεφθείτε τη σελίδα μας ή επικοινωνήστε μαζί μας στο 24310 78446 για περισσότερες πληροφορίες. 

Εκδόσεις "Γραφή"

Φροντίζουμε το έργο σας, από τη σχεδίαση του εξωφύλλου, έως την έκδοση και την προώθηση του.
Πάντα με σεβασμό στο δημιουργό και τον αναγνώστη.

Newsletter
Επικοινωνία
Scroll to top