Ιστορίες και τραγούδια για καλά παιδιά – Αχιλλέας Οικονόμου

Ιστορίες και τραγούδια για καλά παιδιά

Ο συγγραφέας Αχιλλέας Οικονόμου συστήνεται στο αναγνωστικό κοινό με το βιβλίο του «Ιστορίες και τραγούδια για καλά παιδιά» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γραφή.

 

Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

Πρόκειται για μια συλλογή από διηγήματα και ποιήματά του. Μάλιστα, τα ποιήματα υπερτερούν αριθμητικά έναντι των διηγημάτων.

Οι ποιητές

Έφηβες μπαλαρίνες οι λέξεις σου 

με το δέρμα τους αναμμένο από τη νιότη

ή την ένταση της συστολής.

Χορεύουν στους ρυθμούς σου με πατήματα πότε απαλά, πότε βαριά.

Και εγώ στην σκουριασμένη  εξέδρα του θεάτρου

μετρώ μονάχα τα βήματα

μα τα ξεχνώ αμέσως.

Κοιτώ την έκσταση των φράσεων,

την αντήχηση των πόλεων

άπραγος, εκστασιασμένος, πάμφτωχος.

Μα πώς τόση ορμή;

Πώς τόση μουσική;

Είκοσι τρία ποιήματα θα βρουν στις σελίδες του βιβλίου οι αναγνώστες. Τα περισσότερα ομοιοκατάληκτα. Ένα από τα ποιήματά του είναι αφιερωμένο στον σπουδαίο ποιητή και συγγραφέα Μάνο Ελευθερίου.

Τα ποιήματα αναφέρονται στη μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου, στον έρωτα τον ανεκπλήρωτο, σε χωρισμούς αλλά και στη νοσταλγία για τα νιάτα που πήρε μαζί του ο χρόνος.

Στα διηγήματα, οι ήρωες του συγγραφέα είναι άνθρωποι απλοί, καθημερινοί, της διπλανής πόρτας. Η γλώσσα λιτή, απαλλαγμένη από λογοτεχνικές πινελιές και λυρισμό. Οι ιστορίες που περιγράφει συνηθισμένες. Θα μπορούσαν να συμβούν σε οποιονδήποτε.

Μια πόλη που του έδωσε πολύ περισσότερα από αυτά που μπορούσε να φανταστεί. Στη σχολή του δεν είχε ποτέ προβλήματα. Οι ικανότητες του στα μαθήματα και ο καλός προγραμματισμός έκαναν τη ζωή του πιο εύκολη. Η αγάπη του από μικρός για τη μουσική και το ότι ήταν ένας καλό dj από τα δεκαπέντε του ακόμα, πέραν του ότι του εξασφάλιζαν ένα σημαντικό μηναίο εισόδημα, τον έκαναν ιδιαίτερα δημοφιλή.

Δυο διηγήματα διαφέρουν σε ύφος. Το πρώτο αναφέρεται στον Μιαούλη και το δεύτερο, με τίτλο «Δεν είναι κοντά τα Γιάννενα», μας ταξιδεύει χρονικά στη δεκαετία του ’40 λίγο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου πετυχαίνει να μας μεταφέρει το πνεύμα εκείνης της εποχής.

Ένα βιβλίο που διαβάζεται εύκολα λόγω της γλωσσικής του απλότητας αλλά και των ομοιοτήτων που ενδεχομένως συναντήσει ο αναγνώστης με τους ήρωες των ιστοριών.

Περίληψη: 

Κοίτα να δεις ανιψιέ. Ανήκεις στην κατηγορία των «καλών παιδιών». Μεγάλωσες για να δικαιώσεις τη μάνα σου, τον πατέρα σου, τους δασκάλους σου, το σχολείο σου, τη γειτονιά σου, την πόλη σου και όποιον άλλον μπορείς να θυμηθείς. Είστε οι ήρωες μιας γενιάς που για πρώτη ίσως φορά σε αυτή τη χώρα νομίσατε ότι αποφασίζετε για τις ζωές σας. Άλλοι όμως τις πήραν τις αποφάσεις. Δεν σου λέω ποιοι, αν δεν βαριέσαι κάτσε και σκέψου. Αυτό που λυπάμαι όμως περισσότερο είναι ότι στη δική σας περίπτωση δεν θα αναγνωριστεί κανένας ηρωισμός. Δεν θα γραφτεί για εσάς ούτε ένα τραγούδι. Και είναι κρίμα.

Το βιβλίο του Αχιλλέα Οικονόμου «Ιστορίες και τραγούδια για μικρά παιδιά» είναι το πρώτο του και αποτελείται από διηγήματα και ποιήματα. Πρόκειται για μια σειρά από ιστορίες που τις διαδέχονται ποιήματα σαν τραγούδια, με τη μελωδία και τον απόηχο που αφήνει κάθε ανθρώπινη ιστορία. Κάθε αφήγηση.

Στοιχεία βιβλίου

Ιστορίες και τραγούδια για καλά παιδιά - Αχιλλέας ΟικονόμουΤίτλος: Ιστορίες και τραγούδια για καλά παιδιά

Συγγραφέας: Αχιλλέας Οικονόμου

Εκδόσεις: Γραφή  

ΙSBN: 978-618-5638-11-5

Σελίδες: 104

Ημερομηνία έκδοσης: 2/6/2022

Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

 

 

Πηγή: Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών

Εκδόσεις "Γραφή"

Φροντίζουμε το έργο σας, από τη σχεδίαση του εξωφύλλου, έως την έκδοση και την προώθηση του.
Πάντα με σεβασμό στο δημιουργό και τον αναγνώστη.

Newsletter
Επικοινωνία
Scroll to top