Συνέντευξη – Έφη Λοϊζά

Έφη Λοϊζά

Στη σημερινή συνέντευξη στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε μια νέα συγγραφέα, την Έφη Λοϊζά, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «22 φθινόπωρα» από τις Εκδόσεις Γραφή. Ελάτε να τη γνωρίσουμε.

 

Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

Καλησπέρα. Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Ήρθε τυχαία ή ήταν όνειρο ζωής που πραγματοποιήθηκε;

Έφ.Λ.: Υπήρξαν ανησυχίες μου όσον αφορά τη συγγραφή, χωρίς να είναι όνειρο ζωής η έκδοσή τους. Εσωτερικές παρορμήσεις μετά από απολογισμό ζωής μου προσδιόρισαν τον χρόνο της έκθεσης. Η γραφή είναι εξερεύνηση πρώτα της δικής σου φύσης και μετά σε δεύτερο χρόνο ανάλυση κοινωνικών φαινομένων. Από κάποιο σημείο και πέρα γίνεται εθισμός.

Τα διηγήματα της συλλογής γράφτηκαν μια συγκεκριμένη περίοδο; Υπήρχαν σε αρχείο στον υπολογιστή σας και έγινε κάποια επιλογή;

Έφ.Λ.: Η συγγραφή τους ξεκίνησε περίπου πριν από πέντε χρόνια και ναι, προέκυψαν τα συγκεκριμένα διηγήματα του βιβλίου «22 φθινόπωρα» μετά από επιλογή.

Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: 22 φθινόπωρα

Είστε συντονίστρια τμημάτων δημιουργικής γραφής. Ποια είναι τα οφέλη που θα αποκομίσει όποιος τα παρακολουθήσει;

Έφ.Λ.: Πέρα από την απόκτηση και διεύρυνση γνώσεων, το πιο σημαντικό για μένα είναι η αναμέτρηση με τον εαυτό σου. Η αναγκαία γύμνωση συναισθημάτων που βγαίνει αυθόρμητα, το μοίρασμα και η λύτρωση που προέρχεται από τη συνειδητοποίηση. Υπάρχει ένας πλούτος έκφρασης στον γραπτό λόγο που δεν μπορεί να συγκριθεί με τον προφορικό. Όταν γράφεις δεν φιλτράρεις λέξεις και νοήματα, τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση. Έτσι η αλήθεια βγαίνει αβίαστα.

Εκτός από το διήγημα, υπάρχει κάποιο άλλο λογοτεχνικό είδος με το οποίο θα θέλατε να ασχοληθείτε στο μέλλον; Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια;

Έφ.Λ.: Υπάρχει στο συρτάρι μου και μια σειρά ποιημάτων που δεν ξέρω αν ποτέ τα δημοσιεύσω. Το ποίημα είναι τεχνική δύσκολη. Δεν σου επιτρέπεται να πλατειάσεις ούτε να αφεθείς, είναι γάργαρο και περιεκτικό και εκεί βρίσκεται η ιδιαιτερότητά του. Θαυμάζω τους ποιητές γι’ αυτή τους την ικανότητα.

Με ενδιαφέρει πολύ και το μυθιστόρημα, πιστεύω ότι θα είναι το επόμενο εγχείρημα.

22 φθινόπωρα - Έφη Λοϊζά
Συνέντευξη – Έφη Λοϊζά

Έχουν προγραμματιστεί παρουσιάσεις του βιβλίου σας μέσα στο φθινόπωρο;

Έφ.Λ.: Ναι, έχουμε ένα πλάνο παρουσιάσεων σε διάφορες πόλεις και είμαι σε διαδικασία συζητήσεων.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς που ενδεχομένως έχουν επηρεάσει τον τρόπο γραφής σας;

Έφ.Λ.: Μου αρέσει η Ελληνική Λογοτεχνία, δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω την ξένη. Αγαπώ τον Γιάννη Ξανθούλη, Γιώργο Χειμωνά, Άλκη Ζέη, Παύλο Μάτεση, Διαμαντή Αξιώτη και πολλούς πολλούς άλλους. Δεν ξέρω να σας πω αν με επηρέασε κάποιος στον τρόπο γραφής μου. Σίγουρα πουθενά δεν υπάρχει παρθενογένεση, ένας διάλογος στο λεωφορείο, μια είδηση στην εφημερίδα, ένα πρόσωπο που στα μάτια του συγγραφέα παίρνει μια άλλη διάσταση, μπορεί να γίνει αιτία ενός διηγήματος. Έτσι ο κάθε συγγραφέας αποκτά το προσωπικό του στυλ, αν καταφέρει να αναγνωρίζεται η γραφή του και να τον χαρακτηρίζει, τότε έχει επιτύχει.

Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

Έφ.Λ.: Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους αναγνώστες που αγκάλιασαν το βιβλίο, που ήταν πραγματικά πολλοί όσοι αναζήτησαν μια άγνωστη, πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέα. Να ευχηθώ το βιβλίο γενικότερα να ξαναβρεί τη θέση που του αξίζει στα αναγνώσματα των νέων παιδιών. Να αγαπήσουν, να αναζητήσουν, να παράγουν και να πορευτούν μαζί με το βιβλίο.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Καλή δημιουργική συνέχεια.

Έφ.Λ.: Εγώ σας ευχαριστώ και εύχομαι επιτυχίες.

 

Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

 

Πηγή: Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών

Εκδόσεις "Γραφή"

Φροντίζουμε το έργο σας, από τη σχεδίαση του εξωφύλλου, έως την έκδοση και την προώθηση του.
Πάντα με σεβασμό στο δημιουργό και τον αναγνώστη.

Newsletter
Επικοινωνία
Scroll to top