Συνέντευξη – Ευαγγελία Ν. Συροπούλου

Ευαγγελία Ν. Συροπούλου

Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε τη συγγραφέα Ευαγγελία Ν. Συροπούλου με αφορμή την κυκλοφορία της ποιητικής της συλλογής «Ονειροψιθυρίσματα» από τις εκδόσεις Γραφή.

Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

Καλησπέρα. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Έχουν εκδοθεί δυο ποιητικές συλλογές και ένα παραμύθι σας. Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Ήρθε τυχαία ή ήταν όνειρο ζωής που έγινε πραγματικότητα;

Ε.Ν.Σ. Καλησπέρα σας, σας ευχαριστώ πολύ για το κάλεσμα και τη φιλοξενία, είναι τιμή μου.

Με την έκδοση των ποιητικών μου συλλογών «Διαδρομές του Νου και της Ψυχής» και «Ονειροψιθυρίσματα» ένα όνειρο ζωής έγινε πραγματικότητα.

Γράφω ποίηση από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, αλλά λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, μόνο τα τελευταία χρόνια κατάφερα να δώσω κάτι από εμένα στον κόσμο της ποίησης και στους αναγνώστες. Νιώθω σαν τα λόγια της καρδιάς μου να βγαίνουν μέσα από τον ποιητικό λόγο. Όσο για την παραμυθοϊστορία «Ο Μπακάκ- Άκης και η περιπέτειά του» προέκυψε τυχαία. Επινοώ λόγω των εγγονών μου διάφορες ιστορίες, επίσης από τα παιδικά μου βιώματα και ακούσματα ενός παππού που μου έλεγε απίθανα παραμύθια. Ο Μπακάκ- Άκης ήρθε για να δώσει στα παιδιά μέσα από την ιστορία του τη γνώση της ευγένειας και της προσφοράς σε όσους έχουν ανάγκη βοήθειας και τα διδάσκει ότι δεν πρέπει να εμπιστεύονται ξένους ακολουθώντας τους χωρίς την άδεια των γονιών τους.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας ποιητές που ενδεχομένως έχουν επηρεάσει τον τρόπο γραφής σας;

Ονειροψιθυρίσματα – Ευαγγελίας Ν. ΣυροπούλουΕ.Ν.Σ. Ο τρόπος γραφής μου νομίζω είναι ανεξάρτητος. Πάντα με συνέπαιρνε ο ρομαντισμός της ποίησης και δεν αφήνω από τα χέρια μου βιβλίο που να μην το μελετήσω. Θα αρχίσω από την ποίηση της αρχαίας Σαπφούς, που ο Ελύτης απέδωσε στη νεοελληνική γλώσσα. Αγαπημένος επίσης «ο ερωτικός λόγος του Σεφέρη». Η Μαρία Πολυδούρη, η Κική Δημουλά και η Κριστίνα Ροσέτι είναι από τις ποιήτριες που δεν χορταίνω να διαβάζω τα έργα τους. Ποιον ποιητή να αφήσω απ’ έξω… Λατρεύω την ποίηση του Ανδρέα Εμπειρίκου, και του τολμηρού και συνάμα ερωτικού Ντίνου Χριστιανόπουλου, επίσης του Πάμπλο Νερούδα και του Οκτάβιο Παζ. Οι στίχοι του Οδ. Ελύτη: Έλα μαζί μου να δούμε τη γαλήνη, έλα στον ώμο μου να ονειρευτείς, μου έδωσαν την έμπνευση να γράψω το ποίημα «Παραμύθι» που συμπεριλαμβάνεται στα Ονειροψιθυρίσματα.

«Ονειροψιθυρίσματα» είναι ο τίτλος του νέου σας βιβλίου που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γραφή. Πώς έγινε η επιλογή των ποιημάτων; Υπάρχουν κάποια που αγαπήσατε περισσότερο για κάποιον συγκεκριμένο λόγο;

Ε.Ν.Σ. Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τις εκδόσεις Γραφή για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου και στα γραφόμενά μου. Επίσης ευχαριστώ τον εκδότη κ. Δημήτρη Σαριγγαλά για την άψογη συνεργασία μας. Η μαγεία των ονείρων και των σκέψεων είναι αυτά που με γοητεύουν. Άφησα το είναι μου λεύτερο να ονειροψιθυρίσει. Κάπως έτσι γεννήθηκε ο τίτλος της ποιητικής συλλογής. Φυσικά όλα τα ποιήματά μου τα αγαπώ, είναι τα λογοτεχνικά παιδιά μου και καθένα έχει έναν δικό του λόγο, μια δική του εικόνα να αναδείξει.

Έχουν προγραμματιστεί παρουσιάσεις του βιβλίου σας μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα;

Ε.Ν.Σ. Η πρώτη παρουσίαση των Ονειροψιθυρισμάτων έγινε στη Λάρισα όπου κατοικώ. Στο πρόγραμμα είναι η παρουσίαση αμέσως μετά το Πάσχα στις 25 Απριλίου, στη γενέτειρά μου, τα όμορφα και γραφικά αγαπημένα Φάρσαλα. Στη συνέχεια υπάρχουν προτάσεις και συζητήσεις.

Εκτός από ποίηση και παραμύθι, υπάρχει κάποιο άλλο λογοτεχνικό είδος με το οποίο θα θέλατε να ασχοληθείτε στο μέλλον;

Ε.Ν.Σ. Δημοσιεύσεις μου υπάρχουν και συνεχίζονται σε λογοτεχνικά περιοδικά, καθώς και δουλειά μου σε συλλογικές εκδόσεις. Έχουν απαγγελθεί ποιήματά μου σε φεστιβάλ ποίησης και σε διεθνή φεστιβάλ μεταφρασμένα στην αγγλική γλώσσα. Όταν ασχολείσαι με τον γραπτό λόγο πάντα προκύπτουν ανησυχίες, σκέψεις και εμπνεύσεις, οπότε ναι, θα πειραματιστώ έχοντας στον νου μου κάτι άλλο για αργότερα.

 

«Τα όνειρα τρέχουν λεύτερα

αστέρια μικροσκοπικά,

στολίδια λες σε κέντημα περίσσιας τέχνης».

 

Υπάρχουν στο συρτάρι σας κλεισμένα όνειρα;

Ε.Ν.Σ. Όνειρα κλεισμένα στο συρτάρι! Όμορφα το θέσατε. Ναι, υπάρχουν, στο συρτάρι της σκέψης, του μυαλού, καθώς και του γραφείου. «Ξεκίνησα το ταξίδι της ζωής, γυρεύοντας να ταξιδέψω και να ονειρευτώ μαζί της. Να περπατώ… και να περπατώ… αδιάκοπα και δίχως σταματημό».

Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

Ε.Ν.Σ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς σε σας, κ. Αγγελίνα Παπαθανασίου, όπως και στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, επίσης και στους αναγνώστες. Με την ευχή Ονειρευτείτε! Γιατί μεταξύ ονείρου και ζωής, ύπνου και πραγματικότητας, νιώθεις ότι δεν υπάρχουν σκοτούρες και βάσανα, έτσι φτάνεις στην ελευθερία του ονείρου… Ευχαριστώ!!!

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Καλή δημιουργική συνέχεια.

 

Πηγή: Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών

Εκδόσεις "Γραφή"

Φροντίζουμε το έργο σας, από τη σχεδίαση του εξωφύλλου, έως την έκδοση και την προώθηση του.
Πάντα με σεβασμό στο δημιουργό και τον αναγνώστη.

Newsletter
Επικοινωνία
Scroll to top