Αριστείδης Μυλωνάς

Ανιχνεύσεις - Επιδαψιλεύσεις / Αριστείδης Μυλωνάς
  1. Τι σας ώθησε στη συγγραφή του έργου σας

Πιστεύω πως η γραφή είναι μια κατάθεση ιδεών  και συναισθημάτων που με τρόπο λογοτεχνικό προσπαθεί να μιλήσει στη σκέψη και στην καρδιά του αναγνώστη. Αναμφισβήτητα και επιθυμώ να μεταδώσω στον αναγνώστη με την ανάγνωση των διηγημάτων αισθητική συγκίνηση και καλλιτεχνική αίσθηση και προφανώς όχι μόνο προβληματισμό, αλλά και λυτρωτικό γέλιο.  Επιπλέον, με τη συγγραφή αυτή του βιβλίου επιθυμώ να κοινωνήσω με τους αναγνώστες ένα εσωτερικό διάλογο για ποικίλα θέματα του οικογενειακού και κοινωνικού-πολιτικού βίου. Στο παρόν βιβλίο  ένα τέτοιο θέμα είναι η σταδιακή – ωστόσο πολύτιμη- απώλεια στον αστικό μας βίο της παρουσίας των παππούδων και του παραμυθιακού στοιχείου της γιαγιάς στην αγωγή των παιδιών.

Με τα διηγήματά μου προσπαθώ να ειρωνευτώ ή και να σαρκάσω τα αδιέξοδα του περασμένου αιώνα της ελληνικής κοινωνίας. Και πιο συγκεκριμένα να αναφερθώ στις ταλαντεύσεις της εκπαιδευτικής  πολιτικής, να αναδείξω το εμφυλιοπολεμικό βάρος και τις  εθνικιστικές αγκυλώσεις και επιπλέον να αναφερθώ για την κακοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πιστεύω ότι η λογοτεχνία μπορεί να θεραπεύσει  αγκυλώσεις της ιστορίας  και να βοηθήσει τους αναγνώστες να δουν με  άλλα μάτια τον ρόλο τους ως ιστορικά και πολιτικά όντα. Αυτή η βαθύτερη ανάγκη να πω στους αγαπητούς μου αναγνώστες την αγωνία μου  για αυτά τα θέματα  και να τους  οδηγήσω  να ταυτιστούν με τους ήρωες  των έργων ή να διαφοροποιηθούν με την κριτική τους σε αυτούς, με οδήγησε στη γραφή αυτού του βιβλίου. Καλή ανάγνωση, εύχομαι στους αγαπητούς αναγνώστες μου!

  1. Γιατί επιλέξατε την αυτοέκδοση

Θεωρώ ότι κάποιες ιδέες και αποφάσεις δεν εμπίπτουν πολλές φορές σε μια  εξονυχιστική έρευνα αγοράς ή σε ένα στυγνό επαγγελματισμό. Η απόφαση για να επομιστώ αποκλειστικά τη δαπάνη  για την έκδοση και να αναλάβω προσωπικά την αυτοέκδοση,  ήταν ένα δεύτερο στοίχημα, πέρα από το προσωπικό μου εγχείρημα  έκδοσης ενός βιβλίου και παρουσίασης στο κοινό. Κινήθηκα από τη θέρμη της ομορφιάς της ερασιτεχνικής δημιουργίας  και από μια αντίληψη   επίσπευσης του χρόνου έκδοσης.

  1. Πως ήταν η συνεργασία σας με τις εκδόσεις γραφή

Κατά την άποψή μου, οι εκδόσεις  “Γραφή” ήταν πολύ ενθαρρυντικές στα προαπαιτούμενα της έκδοσης και πολύ κατατοπιστικές για  την τελική μορφή του βιβλίου. Οφείλω να καταθέσω την επιμονή και  τις στοχευμένες κατευθύνσεις για μια επιμελημένη έκδοσή από άποψη αισθητικής, διάταξης, γραμματοσειράς, στοιχειοθεσίας και συνολικής θεώρησης του βιβλίου. θεωρώ ότι δεν διαψεύστηκα από τις σχετικές συστάσεις φίλων και γνωστών βιβλιοπωλών για τη σοβαρότητα των εκδόσεων “Γραφή” και τη φροντισμένη τους επιμελητεία.

 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου του «Ανιχνεύσεις – Επιδαψιλεύσεις»

Το βιβλίο ξετυλίγεται σε τρεις άξονες. Ο πρώτος άξονας με το παραμυθιακό στοιχείο της γιαγιάς, αποτυπώνει υποδόρεια αλλά τόσο εμφατικά τις γονεϊκές αξίες του παλιού καιρού, τις τόσο αναγκαίες διαχρονικά σε διηγήσεις με ευτράπελο χαρακτήρα, με ανατροπές και γέλιο σαρκαστικό και θεραπευτικό. Ο δεύτερος θεματικός άξονας εμπεριέχει γεγονότα του εμφυλίου που μέσα στη δραματικότητα καθαίρονται, προβληματίζουν και εξοβελίζουν το ανεπανόρθωτο. Ο τρίτος άξονας δικαιώνει τη ζωοποιό δύναμη του έρωτα και του ονείρου, που ανατρέπουν τα τοξικά, ταξικά εμπόδια και φτερουγίζουν πάνω από τις αιχμηρές δοκούς των κοινωνικών συμβάσεων και προκαταλήψεων.

 

Αριστείδης Μυλωνάς – Βιογραφικό

Ο Αριστείδης Μυλωνάς κατάγεται από την Οξύνεια Καλαμπάκας Τρικάλων. Σπούδασε  στην  Παιδαγωγική  Ακαδημία  Λάρισας  αρχικά και στη συνέχεια   στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο Τμήμα Φιλοσοφίας

–  Παιδαγωγικών  και  Ψυχολογίας  ως  υπότροφος  του  Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Γεωργίου και Άννης Σακελλαρίου.

Συνέχισε τις Σπουδές στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Βόλου και το Μεταπτυχιακό του στο ΤΕΙ Σίνδου Θεσσαλονίκης με θέμα: “Διοίκηση σχολικών Μονάδων”. Εργάζεται στην εκπαίδευση ως φιλόλογος και είναι Λυκειάρχης

Έχει συγγράψει το βιβλίο: «Το συντακτικό της ελληνικής Γλώσσας», εκδόσεις Ατλαντίς. Δημοσίευμα του επίσης βρίσκεται στο Τρικαλινό Ημερολόγιο, Τρίκαλα 2003 με θέμα: «Το Αγροτικό κίνημα στα Τρίκαλα».

 

 

 

 

Εκδόσεις "Γραφή"

Φροντίζουμε το έργο σας, από τη σχεδίαση του εξωφύλλου, έως την έκδοση και την προώθηση του.
Πάντα με σεβασμό στο δημιουργό και τον αναγνώστη.

Newsletter
Επικοινωνία
Scroll to top