Ταξίδια του νου στο αλλού στα «22 Φθινόπωρα» της Έφης Λοϊζά

Ταξίδια του νου στο αλλού στα «22 Φθινόπωρα» της Έφης Λοϊζά

Μια πολύ ωραία συλλογή διηγημάτων μικρής έκτασης, που ταξιδεύουν τον αναγνώστη σε αλλοτινές εποχές και με ήρωες απλούς, αυθεντικούς ανθρώπους που έχουν ταλαιπωρηθεί από τη ζωή αλλά διαθέτουν μια τρυφερή ψυχή, περιλαμβάνει το βιβλίο «22 Φθινόπωρα» της κας Έφης Λοϊζά που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το απόγευμα του Σαββάτου από τις εκδόσεις «Γραφή» και το Βιβλιοχαρτοπωλείο Παπαντώνη «Τα μαγικά γράμματα» στη Σουίτα art cafe.

Ταξίδια του νου στο αλλού στα «22 Φθινόπωρα» της Έφης Λοϊζά

Η συγγραφέας αρχικά ευχαρίστησε τον κ. Δημήτρη Σαριγγαλά από τις εκδόσεις «Γραφή» για την επιμελημένη έκδοση του βιβλίου της και σημείωσε για το βιβλίο της ότι «περιέχει ήρωες που είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, σαν εμάς ή που γνωρίζουμε πολύ καλά, είναι εγκλωβισμένοι σε ατέρμονες ροές της ζωής όπως όλοι μας και πραγματοποιούν τα όνειρά τους δίνοντας μάχες, άλλοτε χωρίς αποτέλεσμα και άλλοτε με αποτέλεσμα, πάντα όμως μικροί απέναντι στη μοίρα τους. Αυτό θεωρώ ότι είναι το χαρακτηριστικό των διηγημάτων που έχουν και μια τραγικότητα όμως η αισιοδοξία εμπεριέχεται στην προσωπικότητα των ηρώων. Επίσης τα διηγήματά μου συνήθως δεν έχουν τέλος, δίνοντας στον αναγνώστη τη δυνατότητα να δώσει το τέλος που επιθυμεί ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκεται όταν τα διαβάζει. Εύχομαι οι αναγνώστες να αγαπήσουν το βιβλίο όπως το αγάπησα κι εγώ γιατί είναι ένα κομμάτι από τη ψυχή μου».

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η Φιλόλογος κα Μαρία Αγναντή τονίζοντας: «Πρόκειται για βιβλίο που δεν αποτελεί απλώς προϊόν ερεθισμάτων και αποτύπωσης δημιουργικής γραφής, αλλά πλάσμα ψυχικής στάσης και απασχόλησης με όσα συμβαίνουν γύρω από τον άνθρωπο και που μετά παίρνουν τον δρόμο τους ως αντικείμενο διήγησης. Άνθρωπος με βαθιά κοινωνική πείρα η συγγραφέας, στήνει αυτί στην καθημερινότητα και καταθέτει την κριτική της ματιά στις σελίδες του καινούριου της βιβλίου βάζοντας τους ήρωές του να αμφιταλαντεύονται μεταξύ σκέψης και απόφασης, με μοναδικό σκοπό την αποτύπωση της πραγματικότητας με ρεαλισμό άνευ προηγουμένου. Η συγγραφέας συνδιαλέγεται μέσα από την προσωπικότητα των πρωταγωνιστών της με μια κοινωνία αυτάρεσκη, σκληρή, αδιάφορη, άτεγκτη, παθητική και γεμάτη οίηση, παρηγορώντας μας για τα καθημερινά που συμβαίνουν δίπλα μας. Όσο κι αν καμώνεται αποστασιοποιημένα την ψύχραιμη, ο αναγνώστης που την γνωρίζει αφενός αντιλαμβάνεται ότι αυτοσαρκάζεται πίσω από την πένα της, ταυτιζόμενη με τα πρόσωπα των ιστοριών της, τόσο αποκαλυπτικά για την πραγματικότητα που την πληγώνει, επειδή την αφορά και αφετέρου αναγνωρίζει κομμάτια προσωπικά που του προσφέρουν πλουσιοπάροχα δυνατότητα ενδοσκόπησης και αναστοχασμού».

Από την πλευρά της η Φιλόλογος κα Ευαγγελία Γραμμένου υπογράμμισε: «Είναι αξιοζήλευτο πράγμα η γραφή. Είναι το όχημα για ταξίδια του νου στο αλλού. Τα 24 διηγήματα της Έφης Λοϊζά μας δίνουν μια καλή αφορμή και αιτία να εμφιλοχωρήσουμε στο αλλού του χώρου και του χρόνου, στο χθες και το σήμερα. Στην ουσία της ταπεινότητας των υλικών με τα οποία δημιουργείται η ανθρώπινη ζήση: χώμα, νερό, σπίτια ασβεστωμένα με ασβέστη, ευωδιές και εικόνες οι οποίες συχνά και εμμονικά μας στοιχειώνουν και γυρεύουν διέξοδο στη θάλασσα του λόγου και της επικοινωνίας, στο ξόδεμα και το μοίρασμα σε συνειδήσεις ακόμα και γκρεμισμένες».

Ακολούθησε διάλογος της συγγραφέως με το κοινό και υπογραφή βιβλίων.

Ταξίδια του νου στο αλλού στα «22 Φθινόπωρα» της Έφης Λοϊζά

Ταξίδια του νου στο αλλού στα «22 Φθινόπωρα» της Έφης Λοϊζά

Ταξίδια του νου στο αλλού στα «22 Φθινόπωρα» της Έφης Λοϊζά

 

Πηγή: Trikalaonline

Εκδόσεις "Γραφή"

Φροντίζουμε το έργο σας, από τη σχεδίαση του εξωφύλλου, έως την έκδοση και την προώθηση του.
Πάντα με σεβασμό στο δημιουργό και τον αναγνώστη.

Newsletter
Επικοινωνία
Scroll to top